Suvon Sieiddeduoddara Sávri “Helga”

helga2

Helga on aina iloinen, rohkea, toimintakykyinen ja sosiaalinen koira. Helga tulee erinomaisesti toimeen muiden koirien sekä lasten kanssa.

Helga kotiutui minulle marraskuussa 2014 Norjan Karasjoelta ja Helgan molemmat vanhemmat ovat työkäytössä olevia porokoiria. Helgan kanssa treenaan PK-hakua sekä paimennusta sekä lampailla että poroilla.

Helga on jo parin kuukauden ikäisenä osoittanut olevansa erinomainen pieni paimenkoira. Helga seisoo tukevasti omilla tassuillaan tilanteessa kuin tilanteessa eikä hätkähdä pienistä. Helga suoritti poropaimennustaipumustestin hyväksytysti Pellossa 27.2.2017.

Alla suluissa tieto, joka Helgan selän suhteen oli. Helga alkoi kipuilla tammikuussa 2018 ja oli todella poissaoleva. Selkä kuvattiin uudelleen ja mitään merkkiä selässä ei spondyloosista näkynyt. Eläinlääkärin arvion mukaan aiemmassa kuvauksessa on näkynyt varjo tai asento on ollut virheellinen. Lopulta muutaman viikon tutkimisen ja selvittämisen jälkeen syy Helgan kipuiluun löytyi ja se oli haljennut poskihammas.

Helga on B-pentueeni emä ja pentujen myötä siirtyi mummoni omistukseen jonka luona Helga on jo muutaman vuoden asustanut.

(Valitettavasti Helgalla on spondyloosi. Tulos on epävirallinen sillä asiaa tarkemmin ajattelematta kävimme röntgen kuvissa juuri karvan alle 2-vuotiaana eikä Kennelliitto lausu virallista tulosta alle 2-vuotiaana kuvatun koiran spondyloosista. Kuvat on kuitenkin katsonut kolme eläinlääkäriä ja kaikki ovat sitä mieltä, että kyseessä on aivan selkeä spondyloosi. Helga oireilee selkäänsä ikävän paljon jo. Helgaa ei tulla käyttämään jalostukseen.)


i. Lapplunas Buerie Biddu (työkäytössä)
e. Cigga (rotuunotettu, työkäytössä)
s. 17.9.2014
om. Annikki Berg

Terveys

Prcd-PRA: B kantaja
Pompen: A terve

Silmät: Terveet

Lonkat: C/B

Polvet: 0/0

Kyynärät 0/0

Selkä: VA0, LTV0